Om tävlingen

Tävlingen anordnas av sammanslutningen för de Svenska Juridiska Mästerskapen, SSJM. Det är en ideell förening grundad av de juridiska föreningarna i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Örebro, Lund och Umeå. I år står Juridiska föreningen i Uppsala som huvudarrangör, i samarbete med Mannheimer Swartling.

Vilka blir svenska mästare i juridik?

De Svenska Juridiska Mästerskapen är en rikstäckande tävling i processföring inför svensk domstol. Juriststudenter från universiteten i Uppsala, Stockholm, Lund, Örebro, Göteborg, Umeå och Karlstad är inbjudna att delta. Förutom chansen att vinna 20 000 kronor och en resa till Mannheimer Swartlings kontor i New York, får deltagarna också ett utmärkt tillfälle att skaffa sig processerfarenhet och visa upp sina kunskaper.

Så här går det till

I det första momentet tävlar lagen, bestående av två personer, mot övriga lag på samma ort. Varje lag får i uppgift att presentera skriftliga inlagor i ett mål, baserat på ett fiktivt fall författat av justitierådet Svante O. Johansson.

En tävlingsjury bestående av domare, advokater och forskare väljer ut de sex bästa inlagorna på varje ort. De uttagna lagen får sedan i en lokalfinal plädera muntligt inför samma jury. Därefter utses det bästa laget på varje ort att representera sitt universitet vid riksfinalen inför justitieråd från Högsta domstolen.

Riksfinalen

Inför riksfinalen presenteras ett nytt fiktivt fall av Svante O. Johansson. Finalisterna från varje universitet delas upp i antingen kärande- eller svarandelag. Finalen avgörs genom muntliga pläderingar inför en jury bestående av justitieråd från Högsta Domstolen. I riksfinalen är tävlingsmomentet inriktat enbart på den muntliga framställningen och lagen behöver inte presentera några skriftlig inlaga utöver att ange sina yrkanden och grunder.

Det är i riksfinalen som du och ditt lag ska visa att ni är värda titeln ”Svenska Mästare i Juridik”. I tre spelade processer möts kärande- och svarandelag från olika orter.

När dammet har lagt sig utser juryn bästa lärosäte/vinnande lag och ett lag som blir andraplatstagare. Vinnarlaget och andraplatstagaren får – förutom titel och ära – 20 000 kronor vardera. En vandringspokal går till vinnarlagets universitet. Till vinnarlaget delar Mannheimer Swartling dessutom ut ett specialinstiftat processpris för särskilt väl genomförd prestation.

Vilka får tävla?

För att få delta ska man läsa vid någon av juristutbildningarna i Uppsala, Stockholm, Lund, Örebro, Göteborg, Umeå eller Karlstad. Samtliga lagmedlemmar ska vara eller ha varit inskriven på kursen processrätt. Det är de formella kraven. Tävlingen ställer höga krav på din förmåga att argumentera för din klient – dina argument måste vara vässade såväl skriftligt som muntligt. Men du är inte ensam i kampen. Du tävlar i ett lag, bestående av dig själv och ytterligare en person från samma ort. Tänk på att det bästa laget inte är det där du och din medtävlare kan samma sak, utan där ni kompletterar varandras kunskaper. Anmäl gärna en person i reserv utifall att någon får förhinder.

Tidigare mästare

2023 Uppsala
2022 Karlstad
2021 Lund
2019 Göteborg
2018 Uppsala
2017 Lund
2016 Lund
2015 Umeå
2014 Stockholm
2013 Uppsala
2012 Lund
2011 Stockholm
2010 Göteborg
2009 Uppsala
2008 Uppsala
2007 Göteborg
2006 Lund